top of page
  • Cph Vintage Watches

Guide til Vintageure: Lær mere om vintage Omega modeller

Opdateret: 5. jul. 2023

Kært barn har mange navne. Ikke mindst når det kommer til vintageure fra Omega. Her er en guide til de mest gængse vintage modeller fra Omega.

Vintage Omega Constellation ur i stål med pie pan urskive.
Vintage Omega Constellation

No name
En del vintage Omega-ure bærer ikke et modelnavn. Det vil sige, at urskiven oftest er prydet alene med ordet Omega samt eventuelt Automatic, hvis værket har automatisk optræk. At urene ikke er en del af en linje af ure gør dem ikke dårligere end andre Omegaure fra den tid. Faktisk finder man ofte de samme værker i urkassen, så det vil i mange tilfælde være et spørgsmål om smag og behag hvilke, man foretrækker.

Geneve
En del af det sjove ved at eje et (eller flere!) vintageure er, at der ligger et helt detektivarbejde bag af forstå deres ophav. Her er Omega Geneve et godt eksempel. I 50’erne var Geneve en af Omegas toplinjer af ure, men som tiden gik besluttede Omega sig for at vende 180 grader og gøre Genevelinjen til deres ”entry-level” ure. De ældre ure kendes på, at Geneve er skrevet med skråskrift, mens det ikke er tilfældet for de senere modeller. Igen er værket i de senere entry level-genever fra tresserne faktisk ofte det samme, som ses i Seamaster-ure, men urene vil ofte være lidt billigere end Seamaster-urene.

Der findes et utal af forskellige varianter af urskiver på Genever og forskellige modeller, hvor genevenavnet indgår, men hvor uret markant adskiller sig fra Geneve dress-uret, som er det mest typiske. Eksempler herpå er f.eks. Geneve Dynamic samt Geneve Chronostop.

Seamaster
Dette er Omegas nok mest kendte model og en linje af ure, som stadig produceres i dag. Hvor de nutidige Seamaster ure er deciderede dykkerure, var Seamaster i 50’erne, 60’erne og 70’erne mere af dress-typen. Som en sjov anekdote markedsførte Omega faktisk de allerførste Seamaster-ure som netop ”Seamaster” uden at det stod på skiven.

Der findes også et utal af forskellige Seamaster-variationer og nogle har tillægsnavne. Et kendt eksempel er Omega Seamaster De Ville, som er helt tynde dress-ure, der er lavet til at kunne glide ubesværet ind under et skjorteærme.

Constellation
Når man taler vintage Omega så er det ikke til at komme udenom Constellation. I en del tid var dette Omegas absolutte topmodeller inden for dress ure, og det ypperste inden for urmageri ikke bare hvad angår Omega, men også hele den Schweiziske urindustri. Mange Constellation-ure er certificeret af de schweiziske kronometer-institutter. Kun de bedste og mest præcise ure opnåede denne certificering, hvorfor urene bærer teksten "officially certified" på urskiven. For yderligere at markere denne svært opnåelige certificering, er Geneves observatorium afbilledet på urets bagkasse.

Speedmaster
Omegas ikoniske måneur hedder Speedmaster og har en stor samlerskare. Uret kaldes måneuret, fordi det blev udvalgt af NASA som udstyr til deres astronauter og var med på månen. Vintage Speedmasterure er nogle af de mest komplicerede modeller, Omega lavede, og bliver stadig produceret i dag.

Alt det andet
Der findes et væld af andre vintage modeller fra Omega, som ikke er omtalt her. Ovenstående er kun et overblik over de mest gængse Omegaure, og inden for modellerne kan der også være mange afvigelser. Som sagt er det netop det sjove ved vintageure. Der er altid et nyt ur derude at købe, som du helt sikkert aldrig har set før.


1.114 visninger

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page