top of page
  • Cph Vintage Watches

Guide til vintageure: Materialer

Opdateret: 5. jul. 2023

Hvis du ikke tidligere har købt et vintage-ur kan det være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige materialetyper. Med denne guide bliver du hurtigt meget klogere.

Vintage Omega Seamaster 600 Geneve ur
Vintage Omega Seamaster 600 Geneve

Guldbelagt
Guldbelagte (eng: gold plated) vintage-ure består af et basismateriale med et tyndt lag guld påført. På de fleste Omega-ure fra 50’erne, 60’erne og 70’erne er selve guldbelægningen 40-80 micron (0,004-0,008 cm) og dermed langt tyndere end et menneskehår. Oftest er belægningen lagt oven på et forholdsvist blødt metal som messing. En del vintage Omega-ure har en forkasse, som er guldbelagt, mens bagkassen er i rustfrit stål. På den måde er delen, som ligger mod håndleddet, i et mere slidstærkt materiale.

Guldfyldt
Guldfyldte (eng: gold filled) vintage-ure kan umiddelbart ligne guldbelagte ure. Forskellen er dog, at hvor guldbelagte vintage-ure har et meget tyndt yderst lag af guld, er der ved guldfyldte ure tale om en lidt tykkere guldbelægning, som dækker et grundmateriale, der oftest består af et andet metal som messing eller stål.

Guldkappe
Vintage-ure med guldkappe (eng: gold capped) består af et bundmateriale med et stykke solidt guld lagt ovenpå som en kappe. Der er altså tale om et markant tykkere og mere reelt stykke guld end på vintageure med guldbelægning og guldfyld. På vintage-ure fra Omega er bundmaterialet typisk rustfrit stål med et solidt stykke guld i 14 karat pålagt. Ofte kan man kende guldkappe ved at se på bagsiden af hornene på et vintage-ur og sammenligne med forsiden. Hvor forsiden vil fremstå som guld, vil bagsiden være stål.

Rustfrit stål
Dette materiale (eng: stainless steel) siger langt hen ad vejen sig selv. Rigtig mange vintage Omega-ure er udført i rustfrit stål, som er et stærkt materiale, der kan holde i mange år. Ved Omega-ure i stål fra 50’erne, 60’erne og 70’erne skal man være opmærksom på, om de er blevet pudset. Med pudset menes ikke, at de har fået en klud for at rengøre stålet og få det til at skinne, men om de er blevet maskinpudset, så kassen har mistet sin definition. På langt de fleste vintage Omega-ure bør hornene og kassen fremstå med forholdsvist skarpe kanter, men disse kan blive bløde, hvis pudsningen har været for kraftig.

Solidt guld
Vintageure udført i solidt guld (eng: solid gold) består af både en for- og bagkasse udført alene i guld. Guld er et blødt materiale, hvorfor vintageure typisk ikke udføres i rent guld (også kaldet 24 karat). Ure fra Omega vil hovedsageligt være udført i enten 14 karat (58,5% rent guld) eller 18 karat (75% rent guld).Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page